sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Sovitusnukke

Pääsi vähän tulemaan taukoa tähän blogihommeliin, kun on ollut työn alla hieman suuritöisempiä projekteja. Mutta nytpä tuli tämä valmiiksi!


Projekti lähti siitä kun törmäsin tähän juttuun pinterestissä. Sama löytyy täältä englanniksi ohjeistettuna. Täältä taas löytyy suomenkieliset ohjeet sovitusnuken tekoon kuvien kera. Mietin että voikohan tämä oikeasti onnistua, mutta uteliaisuus heräsi, joten piti lähteä kokeilemaan. Tarvikkeetkaan ei paljoa maksanut. Käytin nukessa vanhaa trikoopaitaa, ilmastointiteippiä (2-3 rullaa), tuorekelmua, sanomalehtiä, pahvia, tavallista teippiä ja vanulevyä. Lisäksi päällinen sisustuskankaasta ja nyöritys ja kiristys nauhalla.

Sain värvättyä pari kaveria teippaushommiin ja projekti alkoi tähän tyyliin. Kaula-aukkoa suojattiin tuorekelmulla ettei teippi tartu ihoon. Kiitos Tapsa ja Lissu! Ilman apua ei olisi onnistunut mitenkään.


Aavistuksen tuntui typerältä tuo teippausvaihe. Kun oli teipattu tarpeeksi, leikattiin paketti selkäpuolelta auki ja kuorittiin päältä. Teippasin selkäsauman uudelleen kiinni ja aloin tunkemaan sisään mytättyä sanomalehteä.




Huomasin että nukesta tulee näin poikkileikkaukseltaan helposti pyöreä eli ei oikein ihmisen muotoinen. Niimpä tein sisään pahvisia tukia, jotka pitävät muodon oikeana eli poikkileikkaukseltaan ovaalina. Teippasin myös pahvit olkapäiden loppumiskohtiin, pohjaan ja kaulaan. Tein nukelle kaulan Pringles-tölkistä, sanomalehdestä ja teipistä.


Aluksi olkapäät olivat huomattavasti leveämmät, mutta se teki vaatteiden pukemisen mahdottomaksi, joten niitä täytyi kaventaa. Kokeilin tässä vaiheessa jo sovitella nukelle joitakin vaatteita, sen varmistamiseksi että se on mahdollisimman saman kokoinen kuin itse olen. Mittailin sen myös mittanauhalla ja lisäsin sanomalehteä sen mukaan mihin kaipasi vielä lisätäytettä.


Jalaksi löytyi vanha lampunjalka kirpparilta, jolla ei ollut hintaa kuin 4 euroa. Päällisen materiaalit hain kangaskaupasta.



Ennen kangaspäällistä ympäröin torson vielä vanulevyllä, jotta pinnan epätasaisuudet eivät paistaisi läpi kankaasta


Pohjaan tuli pala lastulevyä, jonka läpi laitoin suuren ruuvin. Ruuville sattui olemaan lampunjalassa sopiva kolo.




 Ja sittenpä se onkin valmis.




Päällisen nyörityksellä sai vielä hieman muotoiltua nukkea omia mittoja paremmin vastaavaksi. Valitettavasti päällisen pientä poimuilua oli hankala saada kokonaan pois huolellisellakaan kiristyksellä ja vanukerroksesta huolimatta nuken pinnassa on pientä selluliittimaista epätasaisuutta... Päätin kuitenkin olla toistaiseksi välittämättä näistä kauneusvirheistä. Niistä pääsemiseksi nukelle voisi joskus tehdä mahdollisesti uuden päällisen vielä paksummasta kankaasta, lisätä vanua tai laittaa nykyisen päällisen päälle vielä toisen. Ajattelin myös että kuviollinen päällinen häivyttäisi epätasaisuutta varmaan aika tehokkaasti, mutta halusin nukesta mieluummin yksivärisen.



Tämmönen sisustuselementti siitä sitten tuli. Pitää alkaa seuraavaksi tehtailemaan vaatteita ja testaamaan nukkea käytössä!

Edit: Ks. sovitusnukke paranneltuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti